Restaurant Dolní Grund

Bez přívozu to nejde, ale ten starý se již opravovat nebude

Město připravuje výběrové řízeni na přívoz zcela nový. Zatím není jasné, kolik bude nové plavidlo stát, ale jistě bude sloužit spolehlivěji, než současné, které má již nejlepší léta za sebou.

Dolnožlebský přívoz provází v posledních letech problémy. Do jeho oprav město investovalo stovky tisíc korun. I proto se nyní rozhodlo město pořídit nové plavidlo. Současný přívoz vyplul poprvé na Labe v roce 1973, město jej získalo do svého majetku o sedm let později při slučování obcí. „Vzhledem ke stáří a stavu ocelové konstrukce, její korozi a zeslabení je jeho oprava neekonomická. Proto se město rozhodlo pořídit nové plavidlo," říká mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Velké problémy provázely přívoz především před dvěma lety. Nejprve na začátku roku přeťala projíždějící nizozemská loď vodící lano přívozu. Další problémy přišly v červenci 2013, kdy se kvůli zkorodovaným nosným prvkům propadla paluba kormidelny. Navíc se protrhl i bok prámu 
a začalo tak do něj zatékat.

Město tehdy nechalo udělat generální opravu, která vyšla na 200 tisíc korun. Jenže po opravě byl přívoz v provozu pouhý jeden den, než jej znovu postihly potíže s vodícím lanem. Jeho plováky totiž poškodila velká letní povodeň.

Následně město začalo vybírat po výpovědi smlouvy toho předchozího nového nájemce přívozu, ten ale zahájil provoz až po několika měsících. Prakticky celý rok 2013 tak přívoz nejezdil. Pokud totiž nebyl přívoz porouchaný, tak mu v provozu bránil nedostatek, případně nadbytek vody v Labi.

Po povodni bylo také nutné vyčistit přistávací místa přívozu na obou březích řeky.

Přívoz byl vždy nedílnou součástí Dolního Žlebu, dlouhé roky byl dokonce pro obyvatele této obce ležící přímo na hranicích s Německem jedinou spojnicí s Děčínem. Do pohraniční obce totiž nevedla silnice.

V současné době je vyhledáván především turisty, kteří jej využívají při cestě z Dolního Žlebu například na vyhlídku Belveder u Labské Stráně. Ale mnohdy se bez něj neobejdou ani obyvatelé Dolního Žlebu. Silnice po levém břehu Labe bývá totiž poměrně často zaplavena řekou, lidé se tak do Žlebu dostanou pouze vlakem nebo právě přívozem.

Na kolik nový dolnožlebský přívoz město vyjde, zatím není jasné.

„Je zpracována úvodní projektová dokumentace na výrobu nového plavidla. V současné době se připravuje zadání výběrového řízení," dodává Lakomá.

Oficiální zdroj: http://decinsky.denik.cz/zpravy_region/ve-zlebu-vypluje-novy-privoz-po-40-letech-20150322.html